Blog

Tibba Mama

Nakupovalni vodič po nosečniških oblačilih


10 Mar 2020

Gotovo slediš na Instagramu katero od blogerk, ki ima popoln nosečniški trebušček in je pridobila težo izključno le v trebušček. ???? Ne glede na letni čas daje občutek, da je oblačenje v času nosečnosti tako enostavno in zabavno. Ampak v resnici temu ni tako. Ugotoviti katera oblačila ti dejansko ustrezajo in tvojo nosečniško postavo lepo izpostavijo zna biti kar utrujajoče za večino od nas. Ampak s pravim izborom nosečniških oblačil boš izgledala in se tudi počutila kot blogerka, ki ji slediš. ????

 

Kdaj kupiti nosečniška oblačila?

Dve nosečnosti si nista enaki, kar pomeni da tudi ni točno določnega časa kdaj pričeti z oblačenjem nosečniških oblačil. To je popolnoma odvisno od tebe. Če povprašaš katero od svojih prijateljic, ki je že mama, sem prepričana da ti bo vsaka podala različen odgovor. Pa vseeno ti za lažjo orientacijo naštejem nekaj namigov, ki so bili meni v pomoč:

  • ko moraš zgornji gumb na hlačah imeti odpet skozi ves dan (ne le po dobrem obroku ????)
  • počutiš se napihnjeno skozi cel dan, vsak dan
  • tvoj trebušček začne kukati iz srajce
  • ko srajce ne moreš več zapeti do konca

 

To so običajno znaki, ki se sovpadajo s tem kaj se dogaja z dojenčkovo rastjo znotraj maternice. V 20 tednu je maternica običajno na ravni popka. Zato večina žensk v tem času že težko skrije nosečnost. Ni pa nujno; na to vpliva tudi višina in postava bodoče mame, na novo pridobljena teža, število otrok v maternici ali pa je to tvoja prva nosečnost. Običajno je trebušček skrit v prvi nosečnosti dlje časa kot potem kasneje v ostalih nosečnostih, ki sledijo…

Ko sem bila prvič noseča, moram priznati, da sem bila čisto neučakana da bo trebušček viden. In sem se prehitro podala v nakup nosečniških oblačil. Ne ponavljaj moje napake ????, upri se skušnjavi i ne kupuj oblačil pred 12 tednom nosečnosti. V prvem tromesečju procesiraš spremembe, ki se dogajajo v telesu in spoznavaš nove občutke. V začetku drugega tromesečja, ko tvoj trebušček že dobiva obliko, je običajno čas da pričneš z menjavo oblačil.

 

Kako izbrati nosečniška oblačila

Vsi znaki kažejo na to da potrebuješ nova oblačila????. Ampak kje začeti?

Spodaj ti svetujem »must have » nosečniška oblačila, ki jih boš potrebovala. Na katere lastnosti bodi pozorna, da so oblačila kakovostna in pravilne velikosti.

Katero številko izbrati?

Če je to tvoja prva nosečnost, je skoraj nemogoče ugotoviti kako se ti bo telo spreminjalo skozi nosečnost. Kar pomeni, da bo še težje izbrati pravo velikost. Načeloma velja pravilo če je tvoja velikost pred nosečnostjo M, je običajno potem tudi nosečniška M tvoja številka. Kar pa ni nujno da drži, lahko si tudi nosečniška L oz. tudi nosečniška S, odvisno kako nosiš otroka. Pomembno je da izbereš udobna oblačila, in ne pozabi da vsi deli telesa ne rastejo istočasno. Nekaterim se najprej poveča obseg prsi še preden izskoči trebušček. Tukaj se boš morala zanesti na svoj občutek.

Osnovni kosi vsake nosečnice:

MAXI obleka, ki ti bo vrnila občutek ženstvenosti in udobja.

T-SHIRTS, teh  potrebuješ kar nekaj, naj bodo iz raztegljivega in naravnega materiala. Barvna lestvica je bela, črna in siva.

Nosečniške kavbojke, ko boš odkrila kako udobne so, sem jim boš težko odpovedala ????. Vsekakor ti nosečniške kavbojke dajejo občutek, da še vedno lahko nosiš jeans, kljub vsem spremembam, ki se dogajajo na telesu.

 

Pajkice in trenirko, priporočam vsaj dva para. Prilepijo se na tvoje telo in iskreno je najboljša izbira za udobje.

Spodnje perilo, investiraj v udobno in lepo spodnje perilo. Spodnje perilo je osnova, da se počutiš udobno v naraščajočem telesu.

LBD (mala črna oblekica no ni nujno da je ravno črna), potrebuješ vsaj eno ali dve v času nosečnosti. LBD ti daje občutek samozavesti in ženstvenosti. Oblečeš jo lahko za zmenek z možem, na poroko oz. babyshower….

Napadi moško stran omare; »over size » suknjič ali srajca sta vedno chic.

 

Na kaj moraš biti pozorna pri nakupu

Da so materiali elastični: ker ne veš koliko se bo tvoje telo spremenilo do konca nosečnosti je pomembno, da so materiali elastični in se ti bodo prilegali skozi celotno obdobje.

Preveri prosojnost materiala: nosečniška oblačila so običajno iz zelo elastičnega materiala. Zato je pomembno, da ga preizkusite v dejanski uporabi. Med preizkušanjem pajkic se prepogni in preveri v ogledalu ali so tvoje spodnjice vidne. Oblačila, ki postanejo prosojna, ko jih raztegnemo, odsvetujem.

Pozdravljeni naborki. Naborki so funkcija, ki omogočajo rast nosečniških oblačil skladno s tvojim trebuščkom. Naborki pašejo vsem oblikam telesa. Tudi če se za nakup odločiš v začetku nosečnosti, verjamem, da boš ta kos lahko nosila do konca, ker se oblačilo popolnoma prilega obliki telesa.

Razmišljaj o obdobju po nosečnosti

Toplo priporočam nakup oblačil, ki  so primerna za obe obdobji (nosečnost in dojenje), kar pomeni da investicija v oblačila ni kratkoročna ampak dolgoročna ????. Tudi v obdobju dojenja je udobje in urejenost na prvem mestu.

 

Preberi si še:

Nosečniška oblačila- PRVO-TROMESEČJE

Nosečniška oblačila- DRUGO-TROMESEČJE

Nosečniška oblačila- TRETJE-TROMESEČJE