Blog

Tibba Mama

Folna kislina. Kaj je in zakaj jo moram uživati med nosečnostjo?


20 Mar 2020

Folno kislino sem pred nosečnostjo le bežno poznala, pravzaprav sem o njej slišala le od prijateljic, ki so bile noseče ali pa so že rodile. O hrani nisem nikoli razmišljala kot o seštevku hranil v mikrogramih, vendar sem se vseeno trudila, da je moja prehrana bila (skoraj) vedno raznovrstna in čim manj obremenjujoča za moje telo.

Folna kislina je vodotopna oblika vitamina B9 in pomaga pri ustvarjanju DNK, ga popravlja in pomaga pri tvorbi rdečih krvnih celic. V prehrani jo najdeš predvsem v zeleno listnati zelenjavi (npr. brstični ohrovt, cvetača, brokoli, solata, blitva, špinača) pa tudi v lešnikih, arašidih, bananah, paradižniku, pomarančah in polnozrnatem kruhu. Veliko folne kisline vsebujejo tudi jetra in kvas.

Vitamin B9, ki ga med drugim najdeš v zgoraj naštetih živilih je občutljiv na povišane temperature, zato je pomembno da ta živila uživaš surova oz. zelo malo kuhana. V kolikor boš ta živila izpostavljala visokim temperaturam, boš uničila folno kislino.

Potrebe po folni kislini se v nosečnosti povečajo, saj se poveča sinteza rdečih krvnih celic. Ob pomanjkanju folne kisline se zarodkova nevralna cev ne zapre pravilno, kar lahko privede do razvojnih napak: okvar v hrbtenici, lobanji in možganih. Zadosten vnos folne kisline za 50 do 70 odstotkov zmanjša tveganje, da se bo nevralna cev nepravilno zaprla.

Potrebe po folni kislini so skozi celotno nosečnost povečane za kar 50% in jih z običajno prehrano ne moreš zaužiti dovolj. V kolikor si nosečnost  načrtovala, strokovnjaki priporočajo, da začneš jesti prehransko dopolnilo nekaj mesecev prej, sicer pa je nujno uživanje vsaj do 12. tedna nosečnosti. Nekateri celo pozivajo ženske v rodni dobi, naj ves čas jemljejo prehranski dodatek v obliki folne kisline. Priporočen dnevni odmerek za nosečnice je 600 mikrogramov.

 

Preberi si še:

Noseča sem. Tisoč vprašanj ki mi roji po glavi.

8 superhranil, ki jih potrebuješ v nosečnosti

Cigaretni dim škodi vsem. Tudi nerojenemu otroku.