Blog

Tibba Mama

Cigaretni dim škodi vsem. Tudi nerojenemu otroku.


20 Mar 2020

O kajenju je bilo že toliko napisanega. In slišanega. In narejenih kampanj proti kajenju in za opustitev kajenja. Vsakodnevno videvamo, ali smo v družbi kadilcev, ki nosijo s seboj škatlice z jasnimi napisi: »Kajenje resno škoduje vam in ljudem okoli vas«, »Kadilci umirajo mlajši«, »Kajenje zmanjšuje plodnost«, »Kajenje škoduje še nerojenemu otroku« idr., ki so rezultat dolgoletnih raziskav in zdravstvene statistike. In vse to kaže na to kako škodljive so cigarete in cigaretni dim.

Kajenje tobaka je na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti. Je dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni, možgansko-žilne bolezni, kronične pljučne bolezni, in navsezadnje tudi pljučnega raka. Pa o tem že čivkajo vrabci na strehah.

Tobačni dim, ki nastaja pri izgorevanju tobaka, vsebuje vsaj 250 strupenih kemičnih snovi, približno 60 teh snovi je rakotvornih. Najbolj znane in nevarne so nikotin (povzroča zasvojenost), katran (povezujemo ga z rakom, pljučnimi in srčno-žilnimi obolenji) in ogljikov monoksid (povzroča pomanjkanje kisika v tkivih in organizmu, zato je zlasti škodljiv za nosečnice).

Torej ni treba posebej poudarjati, da cigaretni dim škodi vsem, aktivnim in pasivnim kadilcem (ljudje, ki so v družbi kadilcev oz. v zakajenem prostoru pa sami ne kadijo), še toliko bolj pa našemu nerojenemu otroku.

Kajenje tobaka najprej vpliva na plodnost (posledično na spočetje), saj jo zmanjšuje, in ima negativen vpliv na nosečnost, porod, dojenje in tudi kasnejši razvoj otroka. Raziskave kažejo, da je kajenje med nosečnostjo negativno povezano z večjim tveganjem za spontani splav, prezgodnjim  in težjim porodom ter manjšo porodno težo: zaradi pomanjkljive oskrbe s kisikom so otroci kadilk lažji za 200-250 g od otrok nekadilk. Novorojeni otrok mame kadilke ima pogosto slabšo pljučno funkcijo v primerjavi z vrstniki, ki so se rodili materam nekadilkah ter je dovzetnejši za razna vnetja in bolezni. V prvih letih življenja pa so tudi pogostejše okužbe dihal in nastanek alergij ter astme. Zaradi kajenja v nosečnosti se lahko kasneje v otrokovem razvoju pojavijo učne težave in vedenjske motnje.

Če si kadilka, se s svojim zdravnikom  pogovori o strategijah za zmanjšanje kajenje ali pa za njegovo popolno opustitev. Če nisi kadilka, se izogibaj zakajenim prostorom oziroma t.i. pasivnemu kajenju. Vse to je dobro zate in za tvojega še nerojenega otroka.

 

Preberi si še:

Noseča sem. Tisoč vprašanj ki mi roji po glavi.

Folna kislina. Kaj je in zakaj jo moram uživati med nosečnostjo?

8 superživil, ki jih potrebuješ v nosečnosti